Świąteczna EduAKCJA Przepisy na zdrowe dania dla diabetyków – część 2.

Święta tuż, tuż… Wszyscy planujemy już świąteczne zakupy i menu na wigilijny stół. Czy chorując na cukrzycę można cieszyć się smakami Bożego Narodzenia? Doświadczeni diabetycy wiedzą, że sztuka świętowania polega na tym, by dać sobie trochę luzu, ale jednocześnie nie zapominać o wymaganiach, jakie stawia przed nami choroba.

Jakie dania są bezpieczne dla diabetyków?

Nasz dietetyk, mgr Joanna Wójcik, przygotowała całe wigilijne menu specjalnie dla diabetyków. Dziś kolejna porcja kulinarnych przepisów świątecznych. Mamy nadzieję, że zainspirujemy Was kulinarnie.

 

Wigilijne menu dla diabetyków – przepisy na zdrowe i pyszne dania.

Karp w galarecie z warzywami. Do przygotowania potrawy  użyj warzyw mrożonych, świeżych gotowanych, ostatecznie mogą być również z puszki, ale upewnij się, że w składzie nie ma dodatku cukru, zrezygnuj z kukurydzy.

Składniki:

  • 1 filet karpia bez ości i skóry
  • mała cebulka
  • 1 mała marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • plaster selera
  • kawałek pora
  • 3 łyżki zielonego groszku
  • ziele angielskie
  • liście lubczyku
  • listek laurowy
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżeczka agar-agar
Przygotowanie:
  1. Filet dokładnie płuczemy pod zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce
  2. Do garnka wlewamy 1 litr wody i zagotowujemy. Wrzucamy ziele angielskie, listek laurowy, listki lubczyku i pokrojone warzywa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 – 15 minut pod przykrywką, następnie dodajemy kawałki karpia i gotujemy kolejne 10 minut.
  3. Delikatnie wyciągamy rybę z garnka i przekładamy na półmisek. Wywar przelewamy przez sito i jeszcze w gorącym rozpuszczamy agar agar, dokładnie mieszając. Do półmiska dodajemy warzywa i stopniowo zalewamy wywarem. Odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy plastrami cytryny.

Ryba po grecku  to danie podawane w święta w wielu domach. Jak je przygotować, aby było smaczne i bezpieczne dla diabetyka? Warzywa niezbyt drobno pokrojone przygotuj na parze lub ugotuj al’dente, porcję ryby upiecz lub usmaż na małej ilości tłuszczu bez panierki.

Składniki:
  • 200g filetów z dorsza lub miruny
  • 2 małe marchewki
  • korzeń pietruszki
  • plaster selera
  • 1 cebula
  • mały kawałek pora
  • 100g passaty pomidorowej bez cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz, słodka papryka
  1. Rybę dokładnie osusz na ręczniku papierowym i natrzyj solą i pieprzem, smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  2. Filety przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz przez 15 minut w 180 stopniach.
  3. Cebulę posiekaj w kostkę, pora w plastry – podsmaż je na łyżeczce oleju rzepakowego, dodaj starte na grubsze wióry marchew, pietruszkę i seler, oraz ziele angielskie i liście laurowe. Duś wszystko przez chwilę, dodaj passatę pomidorową i duś jeszcze przez ok. 10 – 15 minut. Dopraw do smaku.
  4. Uduszone warzywa wyłóż na upieczoną rybę.

 

Śledzie w jogurcie  to doskonała alternatywa dla śledzia w śmietanie.

Składniki:
  • 5 płatów śledziowych a’la matias
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i polać wrzątkiem, zostawić na 30 sekund, odcedzić i przestudzić.
  2. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę, dodać do cebuli.
  3. Jogurt doprawić pieprzem, wymieszać z cebulą i czosnkiem.
  4. Filety śledziowe (wcześniej moczone), zalać jogurtem, przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki na min. 12 godzin.
  5. Wyłożyć na półmisek.
Śledzie w oleju
Składniki:
  • 5 solonych filetów śledziowych a’la matias
  • 2 duże cebule
  • 100ml oleju rzepakowego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • plaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
  1. Śledzie moczymy kilka godzin, kilkukrotnie zmieniając wodę, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do słoika
  2. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i dodajemy do śledzi
  3. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i pieprzem i dokładnie mieszam, zalewamy śledzie, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
  4. Po 2-3 dniach śledzie są gotowe.

 

Krokiety z kapustą i grzybami – przygotuj je z mąki pełnoziarnistej, a zamiast bułki tartej do panierowania użyj panieru z ciecierzycy.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1 jajko
  • 1szklanka wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 5 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 jajko do panierowania
  • panier z ciecierzycy
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
  1. Mąkę, jajko i wodę zmiksować, odstawić na 30 min
  2. Z przygotowanego ciasta, na posmarowanej tłuszczem patelni usmażyć naleśniki.
  3. Kapustę odcisnąć, posiekać, ugotować (30min) z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Grzyby (namoczone dzień wcześniej), ugotować w wodzie z namaczania (odcedzonej z osadu), posiekać.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na oleju, dodać do cebuli ugotowane wcześniej grzyby.
  5. Cebulę z grzybami dodać do kapusty, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Na naleśniki nakładać farsz, rozsmarować i składać w kopertę, boki zwinąć tak, aby powstał rulon.
  7. Jajo roztrzepać z dodatkiem soli i pieprzu, krokiety moczyć w jajku, a następnie obtoczyć w panierce z ciecierzycy, smażyć na złoty kolor z każdej strony.

 

Jeśli chcemy cieszyć się smakiem świąt, ale jednocześnie zaoszczędzić na węglowodanach, można zrezygnować z tych najbardziej powszednich produktów – pieczywa czy ziemniaków. Zamiast nich można sięgnąć po tradycyjne świąteczne przysmaki. Pamiętajmy, że sposobem na dobre samopoczucie i prawidłowe glikemie są małe, a w przypadku niektórych dań wręcz symboliczne porcje. Po każdym większym posiłku warto spędzić co najmniej godzinę na świeżym powietrzu na dłuższym spacerze. W przyszłym tygodniu podamy przepisy na zdrowe słodkości, bez których nie wyobrażamy sobie świętowania.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email