Świąteczna EduAKCJA Przepisy na zdrowe dania dla diabetyków – część 3.

Na jakie słodkości podczas świąt może pozwolić sobie  osoba z cukrzycą?

Nasz dietetyk, mgr Joanna Wójcik, przygotowała całe wigilijne menu specjalnie dla diabetyków. W jej propozycjach świątecznego menu pojawiają się również słodkości. Zapraszamy do lektury i szukania inspiracji w świątecznych przygotowaniach.

Kutia z makiem – wcale nie musisz z niej rezygnować, ale zjedz z umiarem, do jej przygotowania użyj kaszy pęczak (zamiast tradycyjnie pszenicy), NIE KORZYSTAJ z gotowej masy makowej, zamiast miodu użyj dozwolonego słodzika np. ksylitolu lub erytrolu, rodzynki zamień na naturalną suszoną żurawinę ( zwróć uwagę, aby w składzie nie było glazury cukrowej, dodanego cukru).

Składniki na 1 porcję:
  • 30g kaszy pęczak
  • 40 g maku niebieskiego
  • 40-50 ml mleka migdałowego naturalnego, bez dodatku cukru
  • 1 płaska łyżka ksylitolu lub erytrolu
  • 1 łyżka orzechów włoskich posiekanych
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka żurawiny suszonej (bez dodatku cukru, glazury cukrowej),
  • 1 płaska łyżeczka tartej sparzonej skórki pomarańczy.
Przygotowanie:
  1. Zagotować mleko migdałowe. Dodać suchy mielony mak i dokładnie wymieszać. Do maku dodać pozostałe składniki (wcześniej orzechy, migdały i żurawinę przelać wrzątkiem) wymieszać do połączenia, dodać ksylitol lub erytrol według uznania
  2. W rondelku zagotować wodę z dodatkiem odrobiny soli. Wsypać kaszę i gotować na małym ogniu przez około 5-10 minut, aż kasza wchłonie połowę wody. Następnie rondelek przykryć pokrywką oraz „otulić” kocem i odstawić na pół godziny, wymieszać z masą makową.

Kompot z suszu – nie dodawaj do niego cukru ani innych słodzików,       i tak będzie wystarczająco słodki, dodatek cynamonu obniży poziom cukru we krwi; wypij symbolicznie pół filiżanki kompotu, jako element wieczerzy wigilijnej, do picia używaj jednak głownie wody zarówno do posiłków jak i między nimi

Składniki:
  • pomarańcza
  • cytryna
  • garść suszonych jabłek
  • garść suszonych śliwek
  • kilka suszonych moreli
  • cynamon
  • imbir
  • goździki
Przygotowanie:
  1. Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3–4 godziny.
  2. Pomarańczę i cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić korę cynamonu i goździki.
  3. Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Dobrze schłodzić i przelać do szklanej salaterki lub dzbanka.

Piernik zamiast mąki użyj gotowanej fasoli, zdziwisz się, ale smakuje prawie identycznie jak tradycyjny, ale ma dużo niższy IG

Składniki:
  • 150 g suchej fasoli
  • 3 jajka
  • 150 g ksylitolu
  • 3 łyżki przyprawy do piernika (bez dodatku mąki i cukru)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
  1. Fasolę moczyć przez noc, odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości bez dodatku soli. Wystudzić.
  2. Fasolę zmiksować z resztą składników na gładką masę. Przelać do formy, i piec ok. 40-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
  3. Składniki na polewę podgrzać, mieszając aż ksylitol się rozpuści. Posmarować przestudzony piernik i zostawić do zastygnięcia.

Po kolacji wigilijnej wybierz się na  spacer, wystarczy pół godziny spokojnego marszu aby wspomóc procesy trawienne i obniżyć glikemię poposiłkową. Wesołych Świąt!

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email