Wyniki – Konkursu Diabetyk na Wielkanoc gotuje i się nie stresuje!

Dziękujemy za aktywny udział w KONKURSIE ogłoszonym na na Facebooku “Diabetyk na Wielkanoc gotuje i się nie stresuje”.

Lista laureatów:

1. MIEJSCE: Szczoteczka soniczna WHITE WAY WW-Sonic – Anna K.
2. MIEJSCE: Irygator dentystyczny WHITEWAY WW-Jet 3000 – Marta T.S.
3. MIEJSCE Szczoteczka soniczna WHITE WAY-WW Pulsar – Magda M.

Jeszcze raz dziękujemy za udział, a zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

Pozostałym uczestnikom dziękujemy za udział i jako nagrodę pocieszenia udostępniamy do pobrania dietę  na wiosnę przygotowaną przez dietetyka Aleksandrę Skorupską : kliknij w obrazek i pobierz:

Regulamin konkursu: https://glukometrabra.pl/regulamin-konkursu-pod-nazwa-diabetyk-na-wielkanoc-gotuje/

Jakich zasad diabetyk powinien przestrzegać przy świątecznym stole?
  1. Potrawy przygotuj samodzielnie, nie korzystaj z „gotowców”.
  2. Jedz posiłki powoli, dobrze przeżuwając każdy kęs, wówczas Twój ośrodek sytości szybciej dostanie sygnał, że jesteś najedzony.
  3. Połowę twojego talerza, powinny stanowić warzywa, najlepiej w postaci surowej.
  4. Zrezygnuj z wysokokalorycznych potraw, do jaj użyj jogurtu naturalnego zamiast majonezu lub przygotuj sos jogurtowo-majonezowy (np. w proporcjach 2:1); pamiętaj, że 1 łyżka majonezu to aż 166kcal !!!
  5. Ogranicz spożywanie pieczywa, wybieraj chleb razowy z mąki razowej.
  6. Do przyprawiania używaj ziół, unikaj dosalania potraw.
  7. Zrezygnuj ze smażenia, słodkich napojów, soków z koncentratu, alkoholu.
  8. Odejdź od stołu gdy czujesz, że jesteś najedzony, idź na spacer aby pobudzić trawienie.
  9. Zrezygnuj ze słodkich ciast i kremów, odpuść sobie cukrowego baranka.
  10. Do przygotowania potraw wybieraj produkty o niskim Indeksie Glikemicznym, komponuj posiłek tak, aby miał jak najniższy Ładunek Glikemiczny.
  11. Pamiętaj o piciu wody!

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email