Diabetyk świętuje – jak przygotować wielkanocne menu?

Przygotowania do świąt bywają stresujące. Jak zaplanować świąteczny jadłospis tak, by smakował rodzinie i jednocześnie był odpowiednio zbilansowany ? O pomoc w opracowaniu świątecznego menu poprosiliśmy dietetyka mgr Joannę Wójcik.

Czy dieta diabetyka i Wielkanoc idą w parze? Oczywiście ! Sprawdź nasze smakowite, świąteczne propozycje.

Na Święta Wielkanocne nie może zabraknąć żurku z jajkiem . Jak go jednak przygotować, aby był bezpieczny? Przede wszystkim zakwas do żurku przygotujmy samodzielnie, wykorzystując do tego mąkę żytnią o typie 2000, użyjmy tartego świeżego chrzanu (ten ze słoika zawiera cukier i zagęszczacze), zaopatrzmy się w dobrej jakości białą kiełbasę. Śmietana do żurku wystarczy 12%, duża zawartość tłuszczu w posiłku może spowodować wyrzut cukru nawet po 5- 6-ciu godzinach po jego spożyciu, przy wyborze śmietany zwróćmy też uwagę na etykietę, bo niektórzy producenci niestety dodają do śmietany skrobi, aby była gęsta.

1. Żurek z jajkiem i kiełbaską (na 2 porcje):
  • 6 łyżek mąki żytniej typ 2000,
  • 500ml ciepłej, przegotowanej wody,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • kawałek pora,
  • plaster selera korzeniowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki śmietany 12% (bez dodatku skrobi),
  • 1 łyżeczka tartego świeżego chrzanu,
  • 100g białej parzonej kiełbasy (bez skrobi i glukozy),
  • 2 jaja kurze gotowane,
  • liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, lubczyk.

Przygotuj zakwas samodzielnie 5-6 dni wcześniej wcześniej, to nic trudnego : wsyp mąkę do słoika i zalej ciepłą wodą (30-40 °C), wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj słoik gazą, bawełnianą lub lnianą ściereczką, nie zakręcaj zakrętką bo musi dochodzić powietrze, odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów, zamieszaj co 12 godzin. Po 5 dniach zakwas jest gotowy.

Przygotowanie żurku: z warzyw przygotuj bulion, pod koniec gotowania warzyw dodaj obrany czosnek i kiełbasę, gotuj razem ok 15-20 minut. Wlej szklankę przygotowanego zakwasu. Dodaj chrzan, śmietanę i przyprawy. Ugotowane na twardo jaja podawaj z żurkiem.

2.Drobiowy pasztet domowy (przepis na 10 porcji) :
  • 0,5 kg mięsa z kurczaka,
  • 100 g wątróbki kurzej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajo kurze surowe,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1 łyżka płatków owsianych górskich
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka zalewamy gorącą wodą, lekko solimy, po 40 minutach dodajemy marchewkę, pietruszkę, gotujemy jeszcze 20 min. Ugotowane mięso i warzywa mielimy przez maszynkę.

Wątróbkę podsmażamy na oleju, dusimy przez chwilę pod przykryciem, gdy przestygnie również przepuszczamy przez maszynkę. Płatki miksujemy w blenderze. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jajo, doprawiamy do smaku, jeśli konsystencja jest zbyt zbita, możemy dolać 1-2 łyżki wywaru z gotowanego mięsa i warzyw. Gotową masę wkładamy do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy ok 40min. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.

3. Faszerowane jaja z szynką, papryką i ze szczypiorkiem (2 porcje) :
  • 2 jaja kurze,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1/3 czerwonej papryki,
  • 2 łyżki szczypiorku,
  • 50 dag szynki wędzonej o dobrym składzie,
  • 4 liście sałaty masłowej,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Jaja ugotuj i obierz. Paprykę posiekaj lub zetrzyj na tarce. Szynkę  posiekaj. Jaja przekrój na pół i wyjmij żółtka. Wymieszaj widelcem żółtka jaj z posiekaną szynką, papryka, szczypiorkiem (zostaw trochę do dekoracji) i 2 łyżkami jogurtu, dopraw pieprzem. Tak przygotowany farsz włóż w białka jaj, jaja ułóż na liściach sałaty, polej pozostałym jogurtem, udekoruj szczypiorkiem.

4. Pieczony schab (15 porcji) :
  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 5 ząbków czosnku,
  • płaska łyżeczka pieprzu,
  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki majeranku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki czerwonej suszonej papryki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Mięso umyj w zimnej wodzie i osusz. Czosnek obierz i posiekaj, wymieszaj ze wszystkimi ziołami. Natrzyj mięso przygotowaną mieszanką przypraw z czosnkiem, zawiń szczelnie w folię i odstaw do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie zdejmij folię, obsmaż schab na odrobinie oleju rzepakowego z każdej strony. Następnie piecz mięso przez 1,5 godz w rękawie do pieczenia w 180°C. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, nie wyjmując schabu z rękawa.

5. Sałatka z jajkiem i brokułami (na 4 porcje):
  • 3 jaja kurze,
  • 150g pomidorków koktajlowych,
  • mały brokuł,
  • kilka rzodkiewek,
  • kilka liści lodowej sałaty,
  • 2 płaskie łyżeczki słonecznika,
  • 1 łyżeczka majonezu domowej roboty,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka natki pietruszki,
  • pieprz, sól.

Jaja ugotuj na twardo, pokrój na cząstki. Brokuł zalej wrzącą, lekko osoloną wodą i  gotuj al’dente; po ugotowaniu podziel na różyczki . Pomidorki przekrój na pół, rzodkiewki w plasterki, sałatę porwij na mniejsze kawałki. Z majonezu, jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku i ziół przygotuj sos.

Przygotuj większą przezroczystą salaterkę, na sam dół wyłóż sałatę i różyczki brokuła, na wierzch pomidorki, rzodkiewkę i cząstki jaja, polej gotowym sosem, posyp słonecznikiem.

6. Pieczona rolada z soczewicy (16 porcji):
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 plastry selera,
  • 1 kurze jajo,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pół szklanki ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka lubczyku,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka curry,
  • pół łyżeczki papryki chili,
  • pieprz czarny,
  • odrobina soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Soczewicę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, następnie wodę z moczenia odlewamy a soczewicę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania mieszamy, jeśli jest potrzeba dolewamy wody.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, aż się zeszkli. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i tarte warzywa korzenne . Ugotowaną soczewicę i warzywa przepuszczamy przez maszynkę lub blendujemy, dodajemy zioła,  jajko i mieszamy, formujemy masę w kształt rolady, którą obtaczamy w ziarnach słonecznika. Roladę wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, pieczemy ok 50 minut.

7. Sernik bananowy o niskim ŁG (4 porcje):
  • 2 niedojrzałe banany,
  • 2 jaja kurze,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 200 g chudego twarogu,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki części stałej mleczka kokosowego (21%).

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Zmiksuj wszystkie składniki oprócz białka jaja, ubij je na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową. Wysmaruj 4 foremki na babeczki masłem i wyłóż masę serową. Wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz ok 25 min. Pozostaw chwilę po upieczeniu w piekarniku, aby sernik nie opadł.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email