Tłusty Czwartek to dzień, który kochają wszyscy. Większość z nas nie wyobraża sobie go bez zjedzenia pączka, a najlepiej kilku. Te kupione w sklepie lub cukierni są zazwyczaj wykonane z mąki i smażone w głębokim tłuszczu, smalcu lub oleju. W środku znajdziemy zazwyczaj słodką marmoladę o dużej zawartości cukru. To sprawia, że osoby na diecie cukrzycowej muszą odmówić sobie tego słodkiego przysmaku.
Mamy dla Was przepisy na nieco zdrowszą, bo pieczoną wersję pączków. Oczywiście pomimo tego należy pamiętać o zachowaniu rozsądku i zjedzeniu symbolicznej ilości.
Pączki w wersji pieczonej:
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej
- ½ szklanki letniego mleka
- 25 g drożdży
- 2 jajka
- 40 g miodu
- ½ łyżeczki soli
- 100 g oleju kokosowego
- starta skórka z cytryny
- nadzienie: domowa niskosłodzona marmolada
- łyżka nasion chia, łyżka zarodków pszennych, 2 łyżki otrębów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj drożdże z miodem i zostaw na chwilę. Dodaj letnie mleko i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Olej kokosowy lekko podgrzej, by stał się płynny, po czym dodaj do masy. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj sól, otręby, nasiona chia, zarodki pszenne.
- Dodaj jajka i startą skórkę z cytryny, po czym delikatnie wyrób ciasto.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.
- Wyjmij ciasto z miski i pokrój je na około 15 części. Każdą delikatnie wyrób, a następnie spłaszcz i rozciągnij na grubość około 2 cm. Na środek krążków nałóż przygotowane nadzienie, mocno sklej i ułóż na blasze do pieczenia przykrytej papierem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-45 minut, a następnie włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 15 minut .
Pączki z powidłami śliwkowymi:
Składniki:
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki,
- 1 opakowanie drożdży w proszku,
- odrobina soli,
- 1 jajko,
- pół szklanki mleka,
- powidła śliwkowe – najlepiej własnej roboty,
Przygotowanie:
Należy wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie wbić do nich jajko i wlać mleko. Ciasto wyrabiać, aż do uzyskania masy, która będzie odklejać się od ręki. Następnie przykryć misę z ciastem ściereczką i odczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie. Z ciasta, które powiększy już objętość, uformować pączki. Wstawić je do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu, za pomocą szprycy cukierniczej, pączki nadziać powidłami. Ostudzone można posypać ksylitolem, aby je trochę osłodzić.
Literatura:
- https://www.polskieradio.pl/5/240/Artykul/1730566,Chudy-tlusty-czwartek-Przepis-zdrowe-pieczone-fit-paczki-bez-masla-i-cukru
- https://zywienie.abczdrowie.pl/